material_mdf_big copy
МДФ е предпочитан материал за производство на мебели – напълно екологичен, с фина и хомогенна структура, с гладка повърхност без дефекти, с отлична възможност за обработка и висока здравина. МДФ е по-скъп от ПДЧ. Освен това няма покритие, което впоследствие повишава цената му. МДФ-плочите се произвеждат от мека дървесина по метода на сухото пресоване при високи налягане и температура. На този факт се дължи по-фината и хомогенна структура на материала. Има разлика в големината на смлените прашинки при МДФ- и ПДЧ-плочите – съответно по-фино смлени или по-едри. Слепват се с лигнин и парафин, което ги превръща в напълно екологичен материал с гладка повърхност и висока здравина. Освен това МДФ има голяма еластичност, якост при огъване, плътност и нищожно набъбване след потапяне във вода. Подходящ е за помещения с влажност до 80%. МДФ е един от предпочитаните заместители на масивната дървесина. Обработката му е дори по-лесна, тъй като е чист материал без дефекти. Отличната геометрия на плочите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезоване и огъване както на гладката, плътна и еднородна повърхнина, така и на ръбовете. В мебелното производство се използват четири вида МДФ-плочи – „гол“ материал без никакви покрития; ламиниран МДФ (покрит с ламинат); фурнирован МДФ (покрит с естествен фурнир); МДФ профили (лайсни, первази и др.).
material_pdc_big copy
ПДЧ e сред най-популярните материали при производството на мебели поради голямото разнообразие от цветове и фурнири и изключително достъпната си цена. Отличава се с лесно почистване и поддръжка, с висока износо- и влагоустойчивост, в сравнение с масивната дървесина. Основните суровини, които се използват за производството на ПДЧ-плочи, са смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола. Най-разпространени са трислойните плочи – по-груб среден слой е заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно пресовани частици. По-малката плътност по средата е с цел да се постигне по-ниска цена, а по-високата плътност на другите слоеве спомага за по-голямата издръжливост на материала. Един от недостатъците на ПДЧ е, че е по-ниско влагоусточив от МДФ и съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност (над 60%). Липсва възможност за релефни обработки (фрезоване). ПДЧ е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с МДФ предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.
material_obkov_big_copy
От обкова зависят цената, функционалността, качеството и комфортът на мебелите. Включва панти, различни повдигащи и плъзгащи механизми, дръжки. Държим на доброто качество на мебелите, затова използваме само доказали се във времето марки. Държим на доброто качество на мебелите, затова използваме само обков с доказно качество: Blum и Hettich, и среден клас. Пантите могат да са с обикновено и плавно затваряне. Повдигащите механизми са с обикновени амортисьори или клапващи механизми Blum. Използваме плъзгащи механизми с високо качество: Hettich, както и среден клас: Sevroll. Във вътрешността на шкафовете могат да се вградят различни механизми, които организират вътрешното пространство и подобряват функционалността на мебелите: Роси, Salex.